انواع چوب و کاربردهای آن (قسمت دوم)

شکی نیست که چوب بهترین ابزار ساخت وسایل دکوراسیون منزل است و دیدن وسایل چوبی که با کیفیت و زیبایی هنرمندانه ای ساخته شده اند، می تواند بینندگان آنها را شگفت زده کند. تنوع بالای گونه های چوب نیز مزید بر علت است که محصولات متنوعی از آنها ساخته شود که هر کدام با زیبایی خاص خودشان جلب توجه نمایند.
در مقاله قبل به معرفی برخی از گونه های چوب درختان پرداختیم و در این مقاله قصد داریم گونه های دیگر و کاربرد آنها را به شما معرفی نماییم. اگر از علاقه مندان محصولات چوبی هستید با ما همراه باشید.
پیش از ادامه مقاله باید دو نکته را ذکر کنیم. یکی اینکه چوب های جنگلی با گذر زمان و قرار گرفتن در معرض نور خورشید، تغییر رنگ می دهند و چوب های روشن تیره تر و چوب های تیره تر، روشن تر خواهند شد، پس تغییر رنگ چوب موضوعی طبیعی است. دوم اینکه طبقه بندی چوب ها بر اساس سخت چوب و نرم چوب به این معنی نیست که جنس سخت چوبان از نرم چوبان سخت تر است و ممکن است چوبی در طبقه نرم چوبان قرار داشته باشد ولی از بعضی از سخت چوبان سخت تر و با دوام تر باشد.
چوب چنار:
بدون شک درختان چنار زیادی را در کنار خیابان ها مشاهده کرده اید. درختی مرتفع که تا ارتفاع 50 متری نیز رشد می کند و دارای برگ های ستاره ای و چوب نیمه سخت است. این چوب رنگ بندی متنوعی دارد. رنگ قسمت بیرونی آن زرد مایل به سفید و قسمت داخلی آن صورتی مایل به خاکستری است که با بالا رفتن سن درخت، رنگ آن به قهوه ای شدن متمایل می شود.به دلیل زیبایی چوب آن کاربردهای آن تزئینی است و برای تولید مبلمان و در هنر معرق کاری و منبت کاری از آن استفاده می شود.Z*CX
زبان گنجشک:
یکی از انواع درختان سخت چوب است که قابلیت خم شدن مثال زدنی آن معروف است و نسبتا گران قیمت است. به همین خاطر از آن در ساخت انواعی از صندلی و مبلمان منحنی که پشت آن فرم منحنی دارد، استفاده می شود. طرح روی چوب از بافتی صاف تشکیل شده و رنگ آن از قهوه ای روشن مایل به خاکستری تا رنگ تقریبا قزمز متغیر است.به دلیل استحکام شهرت زیادی دارد و در ساخت دسته ابزار، چوب بیسبال و مبلمان رستوران ها که استفاده سنگینی از آنها می شود، کاربرد دارد.
سرخدار:
یک مثال از چوب هایی که در طبقه نرم چوبان قرار دارد ولی از بسیاری از سخت چوبان سخت تر و با دوام تر است، چوب سرخدار است. اگرچه به خوبی خم می شود و در ساخت صندلی و در و پنجره نیز از آن استفاده می شود ولی به دلیل نوع شاخه ها و خمیدگی در هنگام رشد، کاربردهای آن محدود است. به همین دلیل در موارد محدودی مانند جعبه جواهرات و یا ساخت روکش مبلمان سظح بالا از آن استفاده می شود.
صنوبر (تبریزی):
درختی است که در آب و هوای سرد و کنار جوی آب رشد می کند و در مناطق سردسیر و کوهستانی ایران می روید. بعضی از انواع آن دارای رنگ کرم و بعضی از آنها سفید رنگ هستند. از دسته چوب های نرم و انعطاف پذیر است و به دلیل مقاومت کم و آسیب پذیری در برابر ضربات، برای ساخت صنایع دستی مناسب نیست و از آن بیشتر برای کبریت سازی و کاغذ سازی استفاده می شود.
فندق:
این درخت تا ارتفاع دو متر رشد می کند و منابع دسترسی به آن نسبت به سایر چوب ها کم است. مهم ترین منابع این چوب در ایران، شهرستان تالش در گیلان و الموت قزوین هستند. نسبتا انعطاف پذیر و کم دوام است و در ساخت وسایل تزئینی، قایق سازی، تولید عصا، نرده و ... از آن استفاده می شود. قابلیت تورق بسیار خوبی دارد و به همین دلیل از آن در کاغذ سازی بسیار استفاده می شود. رنگ آن خاکستری مایل به قهوه ای است.
گیلاس:
از جمله چوب هایی است که رنگ آن به مرور زمان تغییر می کند. رنگ قسمت درونی آن زرد روشن است که به مرور زمان به قرمز و نارنجی تغییر می کند و رنگ قسمت بیرونی آن مایل به صورتی است. جنس آن نیمه سخت است و ساختاری نسبتا قوی با ماندگاری و پایداری بالا و خطوط آوندی نسبتا صاف دارد. دارای قابلیت کار با ابزار بسیار خوبی است و به همین خاطر در معرق کاری و منبت کاری و خراطی از آن استفاده می شود. به دلیل رنگ زیبای آن، برای انجام دکوراسیون داخلی، تولید انواع روکش و پارکت انتخاب بسیار خوبی است.
نراد:
یکی از انواع گونه های درخت کاج است که از کشور روسیه وارد می شود و از دسته چوب های نرم و انعطاف پذیر است که مقاومت آن کم است. از لحاظ قیمتی مقرون به صرفه تر است و به همین دلیل یکی از پرکاربردترین چوب ها است. رنگ آن سفید مایل به کرم یا صورتی است. نسبت به سایر چوب ها قابلیت سمباده خوری و برشکاری بیشتری دارد و کاربرد آن بیشتر در کاغذ سازی، پالت سازی، کفپوش و... است.
اقاقیا:
چوبی بسیار سخت و با دوام است. در برابر آب مقاومت بسیار خوبی دارد که آن را برای ساخت کشتی بسیار مناسب می سازد. به نحوی که در تماس با آب بین 20 تا 40 سال شرایط را تحمل می کند. از معدود انواع چوب است که چه صیقلی و چه طبیعی باشد، عالی به نظر می رسد. به راحتی خراش بر نمی دارد و با رنگ های قهوه ای پر رنگ و عمیق، گرمای عجیبی به خانه می بخشد. خاصیت ضد باکتریایی دارد و به راختی تمیز می شود.
ساج:
به دلیل تطبیق پذیری و دوام این نوع چوب، بسیاری از مردم به آن لقب «پادشاه چوب» داده اند. قسمت بیرونی آن قهوه ای مایل به خاکستری و قسمت داخلی آن قهوه ای مایل به طلایی است. وقتی بر روی آن پرداخت کاری انجام شود، زیبایی خیره کننده ای پیدا می کند. مقدار زیادی روغن در بافت خود دارد که باعث مقاومت آن در مقابل آب می شود و آن را از پوسیدگی و قارچ محافظت می کند. در برابر گرمای زیاد مقاوم است و به راحتی آتش نمی گیرد. از کاربردهای آن عرشه کشتی سازی، مبلمان داخلی و خارجی، تراشکاری، روکش سازی، حکاکی و نجاری حرفه ای است.
بالسا:
در دسته سخت چوبان طبقه بندی می شود ولی هر کسی با آن کار کرده باشد، می داند که در واقع این چوب چقدر نرم است. چگالی آن بسیار کم است و رنگ آن سفید یا کرم روشن است. روی آب شناور می ماند و در ساخت تخته های موج سواری، هواپیما و شناور برای تور ماهیگیری و...از آن استفاده می شود.
نظر خود را بنویسید